Höga Kusten

Höga kusten är ett kustområde i Ångermanland (Västernorrlands län). Sedan den senaste istiden har en landhöjning på 800 meter gjort landskapet säreget med bland annat höga klippor. Området har varit bebott i minst 7 000 år. Under de senaste åren har Höga kusten blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Skuleberget, Skuleskogen Nationalpark, Högbonden, Ulvöarna och Trysunda utgör populära attraktioner. .

Ulvön är två öar i Nätra församling, Örnsköldsviks kommun inom Höga kusten i Ångermanland. De två öarna, som ligger cirka 30 km söder om Örnsköldsvik, utgörs av Norra Ulvön samt Södra Ulvön och åtskiljs av det smala Ulvösundet. Öarna har dagliga båtförbindelser med fastlandet, främst från Köpmanholmen och Docksta. Historiskt bröts titanhaltig järnmalm på öarna eftersom de är bergiga med förekomst av järnmalm. Lämningar efter gruvor finns både på norra och södra delen av öarna.

Trysunda är en ö och ett fiskeläge i Nätra sockenHöga kusten i Ångermanland. Hela ön är naturreservat sedan 1987, tillsammans med Skrubban och andra omgivande öar.

Grisslan är ett fiskeläge i Själevads socken, i Örnsköldsviks kommun, beläget i sundet mellan Vågön och Grissleön i Bottenhavet. Ofta används namnet Grisslan även för de båda öarna, som på grund av landhöjningen är på väg att ”växa ihop”.[1]

Norrfällsviken är ett 350 år gammalt fiskeläge med camping, sommarstugor, fiskemuseum och restaurang.

Bönhamn med Högbondens fyr.

Centralt i världsarvet längs Höga kusten ligger Bönhamn, en gammal fiskeby etablerat redan på 1600 talet, som förkropsligar idealbilden av en sommar i den svenska skärgården. En riktig idyll för en  familjesemester. Bönhamn är ett mycket populärt resmål för fritidsbåtar.

Högst på ön Högbonden står Högbondens fyr, Sveriges näst högst belägna fyr. Fyrtornet är 14 meter högt, dess lyspunkt ligger 75 meter över havet. Fyren med sin fyrvaktarbostad, byggdes 1906–1909 och ligger på öns östra sida där ön stupar rakt ner i havet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>